כולנו מודעים לעובדה, כי הליך גירושין הוא מורכב, מה שמצריך המון כוחות נפשיים ועלויות כלכליות גבוהות במיוחד. יחד עם זאת, הליך הגירושין עשוי להיערך בשתי דרכים, האחת – באמצעות ניהול הליך הגירושין מההתחלה ועד הסוף והכוונה היא בערכאה משפטית, אם בביהמ"ש לענייני משפחה, או בביה"ד הרבני והדרך השנייה היא באמצעות גישור בגירושין. הכוונה של ההליך השני הוא ללא כל מחלוקות בין בני הזוג. מאז שהחלו להפעיל את חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, אשר מכונה בטעות חוק הגישור, בשנת 2016, החלה לעלות המודעות הציבורית לתהליכי הגישור. בתקופה שחל חוק זה, חלה ירידה משמעותית בכמות של תביעות הגירושין.
נתון מעניין זה, מוכיח כי כאשר מוצגת האפשרות הזאת של גישור בגירושין, ניתן יהיה בקלות יתר, לפתור את המחלוקות ובכך למעשה להישאר ביחסים חבריים, במיוחד עבור טובתם של הילדים. מדובר בדיאלוג, מה שימנע סבל רב, מתח והוצאות גבוהות. ישנם הליכים בנושא הגישור, כך שיש לדעת מראש את סדרם ולהבין לאיזה סוג של הליך נכנסים , מה הנקודות החשובות בהליך זה, וכיצד הוא מתנהל.
כיצד מתנהל הליך גישור בגירושין?
תחילה, יש לקבוע פגישת היכרות עם המגשר, מה שיאפשר לכם להבין מול מי אתם מתנהלים לאורך כל הליך זה. המגשר יבהיר לבני הזוג כיצד כל ההליך מתנהל, אילו כלים עומדים לרשותו ואיך הוא פועל על מנת שיוכל לפתור את המלוקות. יש לחום על הסכם של גישור בגירושין, על מנת להסדיר את נושא החיסיון בגישור, את שכר טרחתו של המגשר, את חובת תום הלב ואת הזכויות של כל מי שמעורב בהליך זה. הליך של גישור בין בני הזוג למטרת גירושין, מתנהל באמצעות שיחות של בני הזוג עם המגשר/ת. לעיתים קיים הצורך שהמגשר ישוחח תחילה באופן פרטני, עם כל אחד מבני הזוג ואז, תתחלנה השיחות המשותפות של בני הזוג מול המגשר/ת. המגשר/ת למעשה, מסייע להגדיר את האינטרסים והמטרות של בני הזוג ואז הוא מכוון את השיחות לפתרונות יצירתיים, אשר נבנים במהלך הליך הגישור עם שני בני הזוג.
בהליך של גישור בגירושין, בני הזוג הם אלה אשר יקבעו כיצד יראה עתידם ואיך הם יוכלו לנהל את חייהם לאחר הגירושין. אם מדובר בהחלטות מורכבות יותר, למשל מה יעלה בגורל הרכוש ועד להחלטות היותר פשוטות, כגון חלוקת החפצים השונים בדירה שהייתה משותפת לבני הזוג. לאחר ההסכמה של בני הזוג לגבי כל הפרטים בדבר הגירושין, יש לחתום על הסכם גירושין אשר מפרט את הדברים הבאים:
· מתן וקבלת הגט
· מזונות הילדים
· הסדרי ראייה ומשמורת משותפת
· חלוקת רכוש
ועוד פרטים נוספים שהזוג ימיין באוזני המגשר/ת. מלבד זאת, כל הליך הגירושין שמתבצע בערכאות המשפטיות כגון ביהמ"ש לענייני משפחה או ביה"ד הרבני, בפרט נערכים לפי הדת העברית, כך שבני הזוג, יצטרכו לפנות אל בית הדין הרבני בתביעה לגירושין אשר מצריכה עילת גירושין. למשל עילת בגידה, מעשה כיעור, עילת מורדת ועוד, כאשר אלה הן העילות הקיימות בהלכה של ביה"ד הרבני. יחד עם זאת במקביל, גירושין בביה"ד הרבני עשויים להתבצע בהסכמה, כאשר המשמעות היא הגשת הסכם הגירושין ואישורו באמצעות הדיינים הרבניים. זה אחד מהיתרונות המהותיים של גישור בגירושין, או במילים אחרות גירושין בהסכמה.
ההבדל המהותי בין גירושין בערכאה משפטית לבין גישור בגירושין
הבעיה הגדולה ביותר של בני זוג שבוחרים להתגרש בערכאה משפטית, היא שהזוג מעביר את הייצוג והשיח למייצגים שהם למעשה עורכי הדין של בני הזוג. למעשה , כאשר מדובר בהליך שיפוטי, בני הזוג אינם יכולים לייצג את עצמם, להעיר, כאשר משהו אינו נראה להם, או דבר שלא היה נכון ונאמר בין כותלי ביהמ"ש לענייני משפחה. למעשה, הבעיה היא שהמייצגים מדברים בשמם של בני הזוג. כאשר בני הזוג בוחרים בהליך של גישור בגירושין, מדובר על ההיפך הבולט ניתן יהיה לקבל החלטות כל אחד אומר ומשקף את הצרכים שלו בהליך זה, והיכולת להתפשר או להתגמש, נתונה בידיהם של בני הזוג. למעשה בהליך זה של גישור לפני גירושין, אתם הם אלה אשר מייצגים את עצמכם, את רצונותיכם ואת העתיד שלכם ושל ילדיכם. לא יהיו מלחמות על רכוש ומזונות, כאשר הכול יהיה רשום וחתום על ידכם לשביעות רצונכם המלאה.
המטרה הנעלה ביותר בגישור בגירושין
המטרה הנעלה ביותר בהליך חשוב כגון גישור בגירושין, היא טובת הילדים ויחסים בריאים בין ההורים לילדיהם לאחר הגירושין שנעשו בהסכמת בני הזוג. הילדים תלויים בהוריהם ועל ההורים לקבל את ההחלטות הנכונות. יש לציין, כי הליך של פרידה בין בני הזוג, הוא הליך רגשי ויש תמיד את התחושה של "להיות צודק", כך שהורים רבים מתחשבים יותר בעצמם ולא בילדיהם ובהרבה מקרים הם לא מבינים את הנזק הרב שהם גורמים לילדיהם. על מנת למנוע מחלוקות ולהיסחף לרגש ולא לתבונה, יש למצוא מגשר שהוא עו"ד לענייני משפחה שהוסמך להיות מגשר, על מנת לעשות סדר בדברים ולהתגרש בכבוד. לרוב, המחלוקות הקשות ביותר קשורות לילדים ולכו, עו"ד מגשר יכול לפתור את המחלוקות השונות ולהוביל את הזוג לשביל הזהב.
מהו תפקידו של מגשר בגירושין?
תפקידו של המגשר בהליך של גישור בגירושין הוא, לשים על השולחן את הראיה המערכתית, אשר כוללת את ההורים כיחידים ואת הילדים מנגד. הכוונה היא לסייע להורים להגיע להסכמות הנכונות ביותר עבור כל אחד מהם לחוד ועבור הילדים, מבלי שאף הורה ייפגע. למעשה המגשר/ת יסייע לכל אחד מבני הזוג להגדיר את מטרותיו ואת האינטרסים החשובים לו, היות ואם האינטרסים של כל אחד מבני הזוג לא יתממשו, הוא או היא, יחושו מתוסכלים ומופסדים מהתוצאה וזו בהחלט לא מטרת הגישור.
למגשר/ת יש את סל הכלים והידע הן בגישור והן בדיני המשפחה כעו"ד. באופן זה המגשר/ת יכול לנהל מ"ו משתף, הבנה משפטית וכן תכונות האופי של המגשר כוללות: כריזמה, סבלנות, אמפטיה חשיבה יצירתית, כריזמה ועוד. באופן זה, המגשר/ת יכול לנהל את הליך גישור בגירושין באופן כזה, שיפתור כל מחלוקת, מה שימנע מלחמות משפטיות ובני הזוג יצאו בסופו של דבר מרוצים מהתוצאה, יחסיהם לא ייהרסו וכן הפן הכלכלי חשוב גם הוא במניעת הוצאות גבוהות מאוד של מלחמות בביהמ"ש.
כמה זמן נמשך גישור בגירושין?
כל הליך של גישור בגירושין הוא שונה, אך יש לציין כי מדובר על הליך הרבה יותר קצר ופחות מתיש מאשר מלחמות בביהמ"ש. באופן כללי, אם מדובר בבני זוג שרצונם להתגרש והם הורים לילדים קטינים, מדובר על כ-10 שעות גישור אשר כוללות גם את הזמן להכנת הסכם הגירושין. אם לבני הזוג יש הרבה מחלוקות כמו בעיות של יציבות כלכלית, החלטות בחינוך הילדים, עסק משותף של בני הזוג וכדומה, הליך זה עשוי להיערך מעבר ל-10 שעות גישור. מצד שני, הליך הרבה יותר קצר מאשר בערכאות המשפטיות השונות.
תוקף של פסק דין בהסכם הגירושין
על מנת לתת להסכם הגירושין אשר נעשה באמצעות גישור בגירושין יש לאשר את ההסכם בביהמ"ש לענייני משפחה באזור מגוריהם של ההורים או בביה"ד הרבני. הסכם הגירושין שנעשה ע"י גישור, יכלול את כל הנושאים שעל הפרק. ההסכם יעבור מיד לאישור רשמי ולא יהיה צורך בדיונים נוספים. זהו למעשה המסלול המהיר ביותר ולא קיימת מעורבות של גורמים שונים כגון, יחידת הסיוע ו/או שירותי הרווחה.
למידע נוסף ניתן להתעדכן באתר הממשלתי בנושא גירושין כאן